26. veebr 2006

Gripp [Hiina tervishoiu saladused]

[Henry B. Lin "Hiina tervishoiu saladused"; lk. 195-197]

Gripp

Kirjeldus
Gripp on viirushaigus, mis võib tulla igal ajal aastast. Sageli tabab see palju inimesi ühel ajal, sest on väga nakkav. Selle iseloomulikud sümptomid on palavik, lihasevalu ja külmavärinad, see võib kesta 3-4 päeva ja areneda edasi tõsisemaks haiguseks, nagu kopsupõletik, või põhjustada koguni surma.

Sümtomid või märgid
Gripi tunnused on äge peavalu, haige kurk, teravad valud lihastes, külmavärinad, aevastamine, nohune nina, pitsitus rinnas, raske väsimus, köha ja keskmine kuni kõrge palavik, mis võib kesta 3-4 päeva. Võib esineda ka oksendamist ja kõhulahtisust.

Põhjused
Kuigi grippi vallandavad arvukad viirused, on tegelik põhjus meie enda nõrgenenud immuunsüsteemis, mis on energiakao tulemus. See võib johtuda üetöötamisest, unepuudusest, ebatervislikust toidust, liigsest suguelust, emotsionaalsetest häiretest või kehalise koormuse puudumisest. Kuigi paljud inimesed viibivad samas keskkonnas, ometi mõned jäävad grippi ja teised pääsevad puutumatult. Määravaks teguriks on meie energiatase ja immuunsus. Tagasi vaadates võib nii mõnigi meist meenutada, et gripile eelnes tavaliselt väsimus, mis on märk keha langenud immuunsusest. Stress on teine tegur, mis võib suurendada meie vastuvõtlikust gripile ja tavalisele külmetusele.

Ennetamine ja ravimine
Gripp saadakse isikliku kontakti teel ja saastatud õhust väga halvasti ventileeritud kohtades. Gripihooajal, mis kõige sagedamini esineb kevadel ja talvel, hoolitsege selle eest, et teie töö- ja eluruume hästi õhutataks, nii et äratarvitatud õhk asenduks küllaldase värske õhuga. Ja vaadake, et te ei kasutaks teiste inimestega ühiseid söögiriistu ja käterätikuid; hoidke need igapäevased tarbeesemed puhtas kohas. Sööge head C-vitamiini rikast toitu, nagu värsked aed- ja puuviljad. Magage korralikult ja puhake ning treenige regulaarselt. Kõik see tugevdab immuunsüsteemi.

Dieetravi
  • Vältige lihtsuhkruid ja piimatooteid. Usutakse, et need toiduained suurendavad lima kurgus ja ninas, soodustades nõnda köha ja kinnist nina.
  • Hoiduge kohvist, alkohoolist ja sünteetilistest toidulisanditest, nagu värv- ja maitseained. Need nõrgendavad immuunsüsteemi ning suurendavad limahulka kurgus ja ninas.
  • Kui teil on palavik, ärge sööge, kuid jooge rohkest vett ja puuviljamahlu.
  • Sööge hästi tasakaalustatud, kosutavat toitu, milles on rohkesti rohelisi aed- ja puuvilju.
  • Jooge iga tund vähemalt üks klaas puhast vett. Keha nõuab rohkem vedelikku, kui teil on palavik. Vedelikud aitavad kehatemperatuuri alandada, teha lima vedelamaks ja hoiavad ära komplikatsioonid, nagu bronhiit ja sinusiit.
  • Närige iga päev mitu küüslauguküünt.
  • Jooge iga päev kaks klaasi kanapuljongit. See aitab tõsta keha energiataset.
  • Keetke 300 grammi kollaseid sojaube vees 10 minutit, lisage veidi peterselli ja keetke veel 10 minutit. Jooge leem ja minge voodisse. Katke ennast korralikult.
  • Viilutage 450 grammi värskeid rõikaid ja leotage neid väheses riisiäädikas kaks tundi ning sööge.
  • Hakkige veidi küüslauku või rohelist sibulat (valgeid mugulaid) ja hingake tugevalt sisse nende lõhna.
  • Suveajal, kui gripiga kaasneb kõrge palavik, sööge rohkesti arbuusi.
  • Jooge palju mahlu, mis on tehtud apelsinidest, õuntest, porganditest, sidrunitest või sellerist.
  • Kaks teelusikatäit äädikat iga päev võib grippi ära hoida ja ravida. Hiinlased usuvad, et äädikas aitab tõbede vastu.
Teisi looduslikke ravimisviise
  • Mõjutage sõrmedega mitu korda päevas järgmisi akupunkte: Taiyang, Waiguan, Yuji ja Saoshang. (Vaadake 7. lisa.)
  • Magage ja puhake rohkem. Puhkus on üks parimaid relvi viirustega võitlemiseks, sest see konserveerib energiat, mida läheb vaja haigusega võitlemiseks, ning taastab keha tasakaalu.