30. juuli 2006

Küüslauk [Hiina tervishoiu saladused]

[Henry L. Bin "Hiina tervishoiu saladused"; lk. 115-116]

Küüslauk

Küüslauku võib leida pea igas hiina köögis, kus see on olnud rahvaravimiks juba tuhandeid aastaid. Küüslauk on tugeva kasvajavastase, antibakteriaalse ja viirusevastase toimega, pealegi on sel silmapaistvad antibiootilised omadused. Kõige muu hulgas aitab küüslauk kaasa seedimisele, leevendab ja ravib düsenteeriat ja tüüfust, tapab baktereid ja muid parasiite kehas, aitab ennetada ja ravida nohu ja grippi, ravib maohaavu ja kõhulahtisust, puhastab veresooni ja magu, ennetab ja ravib kopsupõletikku ja tuberkuloosi, viib kehast välja toksilised jäägid, alandab vererõhku ja kolesteroositaset, ennetab ja leevendab südamehaigust, ravib sinusiiti, virgutab seksuaalset vitaalsust, kergendab sugulisel teel saadud haigusi, soodustab antikehade loomet ja ringlust, aitab ära hoida fataalseid trombe ning mao- ja käärsoolevähki ning näib paljutõotav isegi aidsi ravis. Tõesti, raske on uskuda, et niisugune hulk maagilisi ravivaid omadusi on peidus kõik ühes koduses toiduaines - küüslaugus!
Suurem osa küüslaugu raviväest tuleb tema ravimilaadsetest ühenditest, nagu allitsiin, ajoeen, allüülsulfitsiid ja polüfenool. Polüfenoolid võivad kaitsa südant. Allitsiin on küüslaugu peamine komponent, see on võimas antibiootikum, fungitsiid ja vähiga võitleja. Memorial Sloan-Ketteringi Vähikeskuse uurijad näitasid 1997. aastal, et see aine võib kõvasti aeglustada eesnäärmevähi rakkude arenemist. Kaubanduslik küüslauguekstrakt on samuti aeglustanud rinna-, naha- ja käärsoolevähi kulgu hiirtel.
Viimasel ajal on teadlased avastanud, et küüslauk on tugev mikroobide ja viiruste vastane aedvili. Teatud tüüpi viiruste mahasurumisel on allitsiin osutunud penitsiliinist tõhusamaks. Austria teadlased avastasid ka, et küüslaugu kasutamine toodab kolme liiki kemikaale - allüületüülsulfiidi, dietüülsulfiidi ja atsetooni. Kõik kolm lõhustavad veres kolesterooli. Hiljutine uurimus näitab, et isegi väike kogus seda teravat köögivilja võib kõvasti alandada kolesterooli ja triglütseriidide taset, kahandades vere hüübivust. 1995. aasta uurimuses võtsid vabatahtlikud kõrge kolesterooliga katseisikud küüslauguektrakti ja nägid, et nende üldine kolesteroolitase langes 7% ja artereid ummistav LDL kolesterool 10%.
Kõige parem on küüslauk toorelt, sest oluline ensüüm allitsiin hävib kuumutamisel. Üks või kaks küüslauguküünt söögi ajal on piisav. Kuid maksimaalse kasu saamiseks tuleb neilt toorelt närida, siis vabaneb küüslaugu toitev sisu paremini ja keha omastab selle pärast närimist.