21. juuli 2006

Vaginiit [Hiina tervishoiu saladused]

[Henry L. Bin "Hiina tervishoiu saladused"; lk. 297]

Vaginiit

Kirjeldus
Vaginiit on tupeinfektsioon, põletik või ärritus, mis põhjustab muutusi normaalses tupeeritises. Tavalised vaginiiditüübid on pärmseeninfektsioon ja mittespetsiifiline infektsioon. Rasedad naised ja diabeetikud on sellele haigusele vastuvõtlikumad.

Sümtomid või märgid
Need võivad olla kipitus, sügelemine või tupeümbruse punetus, tupe valgevoolus ja muutus tupeeritise värvis, lõhnas või hulgas.

Põhjused
Vaginiiti põhjustab tavaliselt tupe normaalse keskkonna tasakaalu rikkumine. Näiteks ärritus, mille on tinginud liigne tupeloputamine, kange seep või lõhnastatud hügieenivahendid, kitsad püksid või teksad, rattasõit või suguühe. Stress, rasedus, diabeet, hormonaalsed muutused, mõjutatud immuunsüsteem, beebipillid ja meditsiinilised seisundid, mis kahjustavad keha normaalset kaitsevõimet pärmseenenakkuse vastu on samuti tavalised põhjused.

Ennetamine ja ravimine
Hoiduge vahekorrast, kuni olete täiesti paranenud. Ärge tehke tupeloputusi, terve tupp puhastab ennast ise. Peske genitaale kord päevas puhta veega, millesse on lisatud pisut soola. Ärge kandke liibuvat pesu ja teksasid ning vältige lõhnastatud hügieenivahendeid. Tehke kaks korda päevas külma istevanni, et leevendada voolust ja põletikku. Vahetage pesu kord või koguni kaks korda päevas.
MÄRKUS. Minge arsti juurde, kui olukord ei parane.

Dieetravi
  • Võtke õunasiidriäädikat, lutserni, peterselli, sojaube ja punast ristikut.
  • Keetke musta seent vees ja lisage veidi pruuni suhkrut. Jooge leem ja sööge seen, et leevendada tupeveritsust.
  • Sööge küüslauguküüsi või keetke neid vees ja jooge nagu teed kaks korda päevas.
  • Keetke 225 grammi kuivatatud rõikalehti kolme klaasi veega ja lisage pisut soola. Jooge leent kuumalt kaks korda päevas kuu aja jooksul.
  • Keetke vees kaks seepiat ja 240 grammi lahjat sealiha, lisage veidi soola. Sööge kaks korda päevas nädal aega, et leevendada ebanormaalset tupevoolust.
  • Keetke kolmes klaasitäies vees madalal kuumusel 15 grammi hüatsindiube, 30 grammi jamssi ja 60 grammi riisi. Jooge leem kuumalt. See võib leevendada vaginiiti ja vähendada ebanormaalset tupevoolust.
  • Keetke vees 60 grammi hüatsindiube, lisave veidi suhkrut ja jooge kuumalt nagu teed. See võib vähendada ebanormaalset tupevoolust.