14. sept 2006

Kõhukinnisus ["Kolmas Silm" 07.2006]

[Ajakiri "Kolmas Silm" 07.2006, lk. 23]

KÕHUKINNISUS

Kõhulahtisus on küll piinav ja ebameeldiv, kuid veelgi kahjulikum on kõhukinnisus. Selle terviserikkega võivad kaasneda iiveldus, pearinglus ja - valud. Kõhukinnisus on kahjulik ka sooleseintele, eriti pärasoolele, halbadeks tagajärgedeks võivad olla soolepõletikud ja hemorroidid.
Kõhukinnisuse vältimiseks sööge rohkem värskeid puu- ja aedvilju, pidage lugu merikapsast ja muudest mereandidest ning mäluge toitu hoolikalt. Jooge vett, milles on kaua keedetud otra või ploome. Väga efektiivsed on leotatud aprikoosid. Hästi mõjuvad kurgisoolvesi (segage 1 kl soolvee hulka 1 sl mett) ning soe hapukapsavedelik.
Kõhukinnisuse korral võite valmistada endale järgmise lahtisti. Pange sügavasse taldrikusse 2 viilu sidrunit või apelsini, 7 musta ploomi ja 4 datlit, valage peale sooja vett, et puuviljad oleksid kaetud, laske hommikust õhtuni valguse käes seista ja sööge see taldrikutäis viimase toiduna ära. Tehke nõnda 15-30 päeva. Samu marju võib süüa hommikueineks.
Kerge lahtistava efektiga on rukkileib, kibuvitsamarjad, karusmarjad, arbuus, peet ja humal. Soovitada võib veel viinamarja-, ploomi-, kapsa- ja peedimahla.

Kodune kõhukinnisuse ravi
  • Jooge enne magama heitmist 1 kl sooja puhastatud kibuvitsatõmmist.
  • Sööge tühja kõhuga 2 toorest koorimata õuna või 2 apelsini.
  • Väga kasulikud on keedetud peet ja peedikeedusega tehtud klistiir.
  • Keetke pool kilo viigimarju 30 minutit 1,5 l vees, jooge iga 2 tunni järel pool klaasi ja sööge lisaks 3-4 viigimarja.
  • Valage poolele kilole kuivatatud viigimarjadele ja mustadele ploomidele 3 l vett peale, keetke, kuni vett on järel veel 2,5 liitrit, jooge 100 g enne ja pärast sööki ning sööge mõned marjad ka ära.
Kõhukinnisuse vastu aitab mesi
  • Lahustage hommikul 1 kl toaleiges vees 1 sl mett ja jooge lonkshaaval tühja kõhu peale.
  • Pange aaloeleht 2 nädalaks külmikusse, pigistage sellest siis mahl välja, segage vahekorras 1:1 meega, hoidke külmikus ning võtke hommikul tühja kõhuga ja õhtul enne magamaminekut 1 sl, juues vett peale.
  • Tarvitage päevas 100 g mett, olles selle lahustanud õunamahlas või külmas vees. Jagage annus kolmeks ja jooge enne sööki.
  • Peenestage 150 g aaloelehti, valage peale 300 g kuuma mett, laske ööpäev tõmmata, soojendage, kurnake ning võtke hommikul ja tund aega enne lõunasööki 1 tl.